Qigong (of Chi Kung)  is een bewegings-en ademhalingstechniek die zijn oorsprong vindt in China, meer dan 5000 jaar oud is en net als acupunctuur een volwaardig onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

qigong

Qi betekent ‘energie’ – de levenskracht die alles in het universum doordringt en in ons lichaam door ‘meridianen’ (energiekanalen) stroomt.

Gong betekent werken met de energie in en om ons heen om de doorstroming van ‘qi’ in de meridianen te optimaliseren en de energie in het lichaam in balans te brengen.
Qigong werkt ‘holistisch’ op lichaam en geest en heeft positieve effecten op ons fysieke, emotionele en mentale welzijn èn op onze spirituele groei.

Gezondheidsklachten (fysiek en/of mentaal) zijn in de visie van de TCG een uitvloeisel van blokkades in de energiestroom door de meridianen en onbalans in de energie in het lichaam. Oorzaken van energieblokkades zijn  (onder andere) verkeerde voedings – en leefgewoonten, milieuvervuiling maar vooral stress, negatieve gedachten(patronen)/overtuigingen en negatieve emoties als angst,woede, haat, zorgen, verdriet.

Awaken SFQ

De focus binnen de TCG is niet gericht op het behandelen van symptomen maar op het in balans brengen van de energie in het lichaam waardoor klachten worden verlicht en kunnen verdwijnen. De kracht van qigong is dat we dit zelf op een eenvoudige, efficiënte wijze kunnen bewerkstelligen door regelmatig (liefst dagelijks) te oefenen.